Czym się kierować, wybierając igły do szycia?

610291-3

Igły, choć niepozorne, stanowią podstawę krawiectwa. Mogą być dłuższe lub krótsze, cieńsze lub grubsze, o różnych kształtach – najważniejsze to wiedzieć, jakiej igły wymaga praca z daną tkaniną. Podstawowy podział to igły do szycia ręcznego oraz igły do maszyn krawieckich. Już na pierwszy rzut oka widoczna jest różnica między nimi. Igły do szycia ręcznego na jednym końcu mają ostry czubek, zaś na drugim – zaokrągloną główkę z wyraźnym oczkiem. Natomiast w przypadku igieł do maszyn oczko umiejscowione jest na tym samym końcu, co ostrze.

Jakie znaczenie ma grubość igły?

Nadrzędną zasadą, dotyczącą zarówno igieł do szycia ręcznego, jak i  maszynowych, jest używanie możliwie jak najcieńszej do danego materiału. Bardzo cienkie igły służą do szycia delikatnych tkanin, jak na przykład jedwab. Grubsza igła zostawiłaby w nim nieestetyczne dziurki i mogłaby nawet doprowadzić do jego uszkodzenia. Z kolei wykańczanie jeansu, wełny lub skóry wymaga grubej igły, która będzie w stanie przebić się przez taki materiał.

Czym różnią się ostrza?

Są dwa podstawowe typy ostrzy, które można rozpoznać po ich wyglądzie. Pierwszy typ to czubek lekko wydłużony i zaokrąglony, który sprawdza się do tkanin o nieco luźniejszym splocie, do których należy między innymi jearsey. Drugim typem jest natomiast igła zakończona ostrzem tnącym, wykorzystywana do szycia skóry. Ostrze wycina szczelinę, w której swobodnie mogą poruszać się igła i nić, dzięki czemu nie ma możliwości przepuszczenia żadnego ściegu.

Rodzaje igieł do szycia ręcznego

Do różnego typu pracy krawieckiej dedykowane są specjalne igły. Można wymienić igły do haftu, cerowania, fastrygowania, pikowania oraz igły do patchworków. Dostępne są także plastikowe igły dla dzieci oraz czarne igły z białymi oczkami dla słabowidzących.

Tags:

Udostępnij:

Posty powiązane

Dodaj komentarz